Varning för bedrägerier i deklarationstider.
5 min lästid
Artikel

Telefonbedrägerier mot äldre – så skyddar du dig

Publicerad: 2023-02-17

Senast ändrad: 2024-03-26

En av fem personer över 65 år utsätts årligen av telefonbedrägerier, vilket pekar på att äldre är en extra utsatt grupp för denna typ av brott. Många kriminella nätverk, bedragare eller inbrottstjuvar riktar helt och hållet in sig på den äldre generationen, som av flera anledningar kan ha svårare att försvara sig mot brottslighet.

Tre snabba tips mot telefonbedrägerier

  • Lägg på luren vid minsta osäkerhet, oro, eller misstanke om ett potentiellt bedrägeri.
  • Lämna aldrig ut dina personliga uppgifter, lösenord eller koder till någon okänd.
  • Logga aldrig in med ditt BankID på uppmaning från någon okänd.

Vad är telefonbedrägerier?

Ett telefonbedrägeri, även kallat vishing eller röstfiske , går ofta till på följande vis. Du får ett samtal från en förtroendeingivande röst som påstår att den ringer från banken. Rösten berättar att det har upptäckts misstänkt aktivitet på ditt konto och att det är bråttom. För att kunna ställa allt tillrätta och se till att du inte förlorar några pengar krävs åtgärder. Det är nämligen ingen slump att telefonbedragare arbetar på detta sätt då de vet att det skapar stress hos den som svarar. I stressade situationer är vi mer benägna att ta förhastade och ogenomtänkta beslut.Telefonbedragaren i andra änden låter professionell och är skicklig på att inge förtroende. Den övertygar dig om att allt kommer ordna sig, bara du följer stegen som bedragaren ber dig om. I nästa steg ombeds du att lämna ifrån dig dina kontouppgifter eller att logga in med ditt Bank-ID. Med dessa uppgifter får bedragaren tillgång till ditt konto och dina besparingar.

Telefonbedrägerier kan drabba alla

Att drabbas av ett telefonbedrägeri som äldre kan bli både kostsamt rent ekonomiskt, men det kan även skapa stora skamkänslor hos den som blir utsatt. “Hur kunde jag vara så dum?” tänker ofta den utsatte, och väljer därför att tiga om bedrägeriet. Det är förståeligt, då få vill skylta med att de har blivit lurade. Men det ska inte behöva vara skamfyllt att drabbas av ett bedrägeri.

Om du blir drabbad av ett bedrägeri ska du alltid polisanmäla . Det kan även vara bra att prata med någon i din närhet om vad du har råkat ut för. Du som är brottsutsatt kan även ringa till Brottsofferjouren för stöd.Telefonbedrägerier kan hända vem som helst och drabbar även fler åldersgrupper än seniorer, men äldre är fortsatt en särskilt utsatt grupp när det kommer till detta brott. Förutom bedrägerier över telefon kan det också ske genom e-mail, även kallat phishing eller nätfiske , samt sms-bedrägeri, även kallat  smishing .

När samtalet blir fysiskt

Ett samtal från en bedragare kan även leda till stölder i ditt hem. Det finns många exempel där bedragare har ringt och utgett sig för att vara exempelvis från polisen eller andra myndigheter. Det kan börja med ett samtal där bedragaren säger att de ska göra ett hembesök av någon anledning. 2021 rapporterade SVT om ett bedrägeri mot äldre där ett par blivit uppringda av någon som utgav sig för att vara polis. Paret blev ombedda att samla ihop sina värdesaker och lämna dem till polisen för stöldmärkning för att undvika inbrott, men paret fick aldrig se sina värdesaker igen. Kriminella har även utnyttjat vaccinering för covid-19 som en anledning att berättiga ett hembesök. Kom ihåg att varken Polisen eller andra myndigheter arbetar på detta sätt.

Att tänka på för att undvika att bli lurad

  • Lägg på luren vid minsta osäkerhet, oro, eller misstanke om ett potentiellt bedrägeri.
  • Lämna aldrig ut dina personliga uppgifter, lösenord eller koder till någon annan.
  • Logga aldrig in med ditt BankID på uppmaning från någon annan.
  • Ring själv upp till bank, polis eller sjukvård om du är osäker på vem du har pratat med.
  • Kontakta omedelbart din bank om du tror att du har blivit lurad på bankuppgifter.
  • Är du osäker på vem som besöker dig - begär att få se legitimation.
  • Polisanmäl alltid om du misstänker att någon har ringt upp och försöker lura dig.

Behöver du någon att prata med?

  • Har du blivit utsatt för ett brott som du vill anmäla? Ring direkt till Polisen på 114 14
  • Har du blivit utsatt för ett brott och behöver stöd? Ring till Brottsofferjouren – kostnadsfritt stöd till dig som är brottsutsatt: 116 006
  • Har du frågor om säkerhet och vill ha personlig rådgivning? Ring SSF:s kostnadsfria säkerhetsrådgivning: 08-783 74 00

Är du anhörig till en senior och orolig över deras säkerhet? Vi har tips på hur du kan prata med äldre om hur de kan bli säkrare. Läs vår guide över vad som är viktigt att ta upp och vad du ska tänka på.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket