Länsförsäkringar varnar för bluff-sms .
5 min lästid
Skydda dig

Handla säkert online

Publicerad: 2020-10-23

Senast ändrad: 2023-07-07

För den flitige shopparen kan det vara svårt att hejda köpbegäret och låta betal- eller kreditkortet vila en stund. Vi knappar gladeligen in våra kortnummer och koder för att ta del av erbjudanden på prylar, resor, eller konsertbiljetter. Men mitt bland alla webbutiker och betalningssidor finns luriga bedragare och fällor att undvika. I denna guide får du tips och råd kring hur du kan undvika att bli lurad och shoppa säkrare online.

Kortbedrägerier

När du tror att du knappar in dina kortuppgifter på en legitim sida, antingen för att köpa en produkt eller tjänst, eller på uppmaning från till exempel din bank för att verifiera ditt konto, kan du dessvärre råka lämna över dina kortuppgifter till en falsk webbsida som sparar informationen. Ditt kort kan på det sättet användas till köp och betalningar som du själv inte har att göra med.

I takt med vår ökade handel på internet ökar även kortbedrägerierna online. Om du sparar dina kortuppgifter hos olika företags och betalningsförmedlares databanker när du handlar räcker det med att någon av dessa sidor blir hackade för att nätbedragare ska lägga vantarna på dina kortuppgifter – då är ditt eget virusskydd föga värt.

Du ska även vara försiktig med att uppge ditt kortnummer om du inte är helt säker på att sidan du handlar på är äkta. Genom att söka på webbadressen i ditt sökverktyg på internet kan du hitta värdefull information som indikerar huruvida sajten är seriös och erbjuder säker betalning eller inte.

Nätfiske

En vanlig typ av bedrägeri är så kallat nätfiske, även kallat phishing, vilket innebär att bedragaren försöker att få dig att uppge privata uppgifter genom att imitera seriösa sidor. Det kan handla om e-postmeddelanden, sms och även telefonsamtal.

Avsändaren påstår sig ofta vara från din bank, en myndighet eller ett seriöst företag, ironiskt nog ofta med syftet att rädda dig från ett pågående intrång i dina konton, eller för att ta emot pengar på ditt konto. Kom ihåg att seriösa banker, myndigheter eller företag aldrig ber sina kunder eller användare att uppge information som kan ge tillgång till dina privata konton.

Om du ändå känner dig osäker kan du själv kontakta avsändaren och se hur det verkligen ligger till.

Så kan du skydda dina kortuppgifter

Förutom det uppenbara faktum att du ska hålla reda på kortet och inte släppa det ifrån dig, finns flera säkerhetsåtgärder som minskar riskerna för att en bedragare kommer över dina betal- eller kreditkortsuppgifter online.

Lås alltid ditt kort för internet och utlandsköp

Genom att låsa ditt kort för internet- och utlandsköp hindrar du på ett effektivt sätt kriminella från att använda dina kortuppgifter, även där tvåfaktorsautentisering saknas. Öppna endast kortet i samband med köp och uttag.

Säker betalning

Med säker betalning, eller 3D-secure, måste du alltid verifiera ditt köp med BankID alternativt en kod som skickas via sms. Detta innebär att den personen som försöker handla med dina kortuppgifter, inte kan genomföra köpet utan tillgång till din mobila enhet eller BankID. De flesta seriösa e-handelssidor erbjuder säker betalning till sina kunder.

Kort för internetköp

Ett bra tips för dig som ofta handlar online är att skaffa ett kort som enbart används till internetköp, dit du endast för över pengar när du faktiskt ska köpa något. De flesta banker erbjuder även ett slags lås på kortet, som när det är aktivt totalt hindrar kortet från att användas för betalningar online. Hör med din bank om vilken lösning de kan erbjuda dig!

Spärra kortet och polisanmäl

Om du upptäcker oväntade aktiviteter i negativ bemärkelse på ditt konto ska du omgående spärra kortet och kontakta din bank. Följ även upp ärendet med en polisanmälan, vilket du alltid behöver för vidare processer med bank eller försäkringsbolag utifall att du blivit utsatt för ett brott.

Är du säker?

  • Lås alltid ditt kort för internet- och utlandsköp.
  • Dubbelkolla alltid sidan du ska handla från genom att söka på webbadressen i din sökmotor och hämta information om sajten.
  • Spara inte dina kortuppgifter på betalningssidan.
  • Handla från sidor som erbjuder 3D secure för säker betalning.
  • Skaffa ett speciellt kort för internetköp och ha inte alla pengar på ditt kort som du handlar online med.
  • Om du upptäcker uttag eller betalningar från ditt kort, ska du omgående spärra det hos din bank.
  • Fråga din bank vilka åtgärder/tjänster de kan erbjuda för att handla säkert på internet.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket