Publicerad: 2020-10-29
Senast ändrad: 2024-02-21
Många av oss har en relativt avslappnad inställning till vårt internetanvändande och det är ofta inte förrän vi råkar ut för någonting som vi inser farorna som finns. Det som upplevs vid skärmar upplevs inte som lika hotfullt eftersom vi är i fysisk säkerhet och känner oss trygga där vi befinner oss. Vi har lättare att ta till oss råd som rör vår säkerhet när vi är ute bland folk, som att hålla reda på plånboken och telefonen och kanske inte gå runt ensam ute på nattetid. Men faktum är att de allra flesta brotten idag sker digitalt, och konsekvenserna av dessa brott kan bli oerhört stora – om inte fysiskt så ekonomiskt eller integritetsmässigt. Information som finns i våra digitala enheter och uppkopplade prylar kan till exempel leda in i våra bankkonton och cyberbrottslingar kan både spionera och göra intrång i våra allra mest privata filer, data och konton.
När du surfar runt på internet finns flera viktiga saker att tänka på. Det kanske viktigaste av allt är det kritiska förhållningssättet. Utgå från att om någonting verkar för bra för att vara sant så är det också det! Det vimlar av bedragare som försöker lura dig med diverse annonser, artiklar och utskick som verkar seriösa, men som leder dig till falska sidor eller skadliga nedladdningar till din dator. För att skydda dig från virus och annan skadlig kod ska du aldrig klicka på länkar eller bilagor som skickas till dig via e-posten om du inte är fullständigt säker på vem avsändaren är. Ett vanligt sätt att försöka lura dig på är att imitera legitima banker, företag eller myndigheter och försöka få dig att tro att du måste lämna ut privata uppgifter för ditt eget bästa. Kom ihåg att inga seriösa aktörer ber sina kunder eller användare att lämna ut dessa uppgifter, som bland annat kan inkludera betal- och kreditkortsnummer eller inloggningsuppgifter till ditt BankID eller internetbankkonto.
Ett grundläggande skydd mot skadlig kod ges av ett gediget antivirusprogram och detta ska installeras på alla anslutna enheter. En annan viktig sak att säkerställa – vare sig det gäller privat eller på arbetsplatsen – att alltid ha de senaste uppdateringarna av din programvara och ditt operativsystem. Cyberkriminella letar konstant efter svagheter i systemen och med nya uppdateringar täpper du igen många av de svagheterna med nya koder. Oftast kan du välja automatiska uppdateringar vilket alltid är att föredra. Dessutom gäller alltid att byta ut fabriksinställda lösenord mot nya, starka och unika lösenord. Detta gäller alla enheter som är uppkopplade på nätverket, och däribland är routern den viktigaste av alla. Ju fler användare och inloggningsuppgifter desto större är risken att något läcker ut och hamnar i fel händer. Därför är det viktigt att inloggningsuppgifterna för varje användare byts ut kontinuerligt. Vissa konton ska du vara mer rädd om än andra och skydda med unika och starka lösenord. Privat gäller det framför allt din e-post och ditt BankID. Med tillgång till din e-post kan cyberkriminella återställa i princip alla andra konton online, och med ditt BankID kan de skriva under diverse köp och beställningar i ditt namn, liksom byta adress och kapa din identitet. Det finns lösenordshanterare där du kan samla alla inloggningsuppgifter i ett krypterat valv som bara du har tillgång till.
I regel läggs större resurser på IT-säkerhet ju större organisationen eller företaget är, och samtidigt blir intresset för att komma åt och stjäla uppgifter större ju större vinning som finns att hämta. Med en gedigen brandväggsinstallation kan du dela upp och skydda extra känsliga delar av nätverket genom att begränsa trafiken. Dessa installationer är i regel avancerade och ska utföras av IT-säkerhetsexperter. Att kryptera den känsliga datatrafiken är också en vanlig säkerhetsåtgärd och görs med hjälp av VPN-tunnlar som ger viss anonymitet när du surfar från din enhet. Vid anslutning till offentliga nätverk ska du alltid använda dig av en VPN-tjänst, eftersom det ofta finns cyberbrottslingar som använder dessa nätverk för att göra intrång i de anslutna enheterna och komma över känslig information. Förutom att kryptera datatrafiken ska du även kryptera företagets filer och även begränsa åtkomsten till dessa. Varje person som har tillgång till en viss data utgör en potentiell risk, varför du som företagare bör se över vilka anställda som faktiskt behöver tillgången och efter detta begränsa antalet.