Länsförsäkringar varnar för bluff-sms .
5 min lästid
Skydda dig

Säkerhet och bedrägerier på Twitter, numera X

Publicerad: 2021-03-10

Senast ändrad: 2023-11-21

Försök till nätfiske, falska profiler, kapning av konton och spridning av desinformation hör till några av de vanligaste riskerna med sociala medieplattformen X, som tidigare gick under namnet Twitter. Här lär du dig mer om riskerna och hur du blir säkrare.

På Twitter finns det bedragare

Mejl med falsk avsändare

Det kan exempelvis gå till genom att kontoinnehavare blir kontaktade via mejl. Den påstådda avsändaren är plattformen själv, det vill säga X (tidigare Twitter) som ber mottagaren att verifiera sitt konto eller göra en återställning av kontot ”pga säkerhetsskäl”. I mejlet finns även en länk som kontoinnehavaren uppmanas att klicka på. När mottagaren klickar på länken går den till falska webbsidor vars mål är att samla in personliga uppgifter.

Företaget bakom en social medieplattform såsom X skickar aldrig dessa typer av mejl där mottagaren ombeds verifiera eller återställa kontot av säkerhetsskäl.

Återställ ditt Twitterkonto

För bra för att vara sant?

En annan och vanlig bedrägerimetod är löften om fantastiska möjligheter i inlägg på plattformen. Det kan handla om jobbannonser, att någon blivit utvald som vinnare i en tävling eller andra ämnen som lockar mottagaren att klicka på länkar i tweets. Dessa länkar är ofta en dörr in för trojaner som kan infektera ditt konto/dator och byggda för att samla in privata uppgifter till bedragarna. Om du ser något som lovar alltför osannolika möjligheter och framgång ska du alltid tänka efter en extra gång. Låter något för bra för att vara sant så är det oftast så det är.

Genom att kapa offentliga personers konton och sedan utge sig för att vara någon annan kan bedragare locka följaren att klicka på länkar som leder till falska webbsidor. Det finns även botar som är byggda för att automatiskt skicka ut erbjudanden och möjligheter genom inlägg på plattformen. Bedragare använder sig också av falska annonser som lockar till klick.

Tänk på det här när du är på Twitter

Fake news

Fake news, eller falska nyheter, är när någon sprider budskap som är osann eller saknar vetenskaplig grund, eller är en manipulering av sanningen för politisk, ideologisk eller ekonomisk vinning. Sociala medier skapar filterbubblor som möjliggör osanningar att sprida sig till många människor. Om dina vänner eller konton som du följer har snarlika tankesätt och värderingar är chansen stor att dessa förstärks genom de budskap som du nås av i flöden. Sociala medier är en stor källa för nyheter idag, därför är det oerhört viktigt att alltid vara källkritisk och granska budskap och påståenden som du stöter på innan du sprider dem vidare.

Falska nyheter på Twitter

Det här ska du tänka på:

  • Klicka aldrig på länkar från osäkra avsändare.
  • Använd ett starkt och unikt lösenord som du inte återanvänder på andra webbplatser.
  • Använd tvåfaktorsautentisering.
  • Använd dig av e-postadress och telefonnummer för att begära en återställningslänk eller kod för lösenord.
  • Var försiktig med misstänkta länkar och se alltid till att du är på twitter.com innan du anger din inloggningsinformation.
  • Ge aldrig ut ditt användarnamn och lösenord till tredje part, särskilt de som lovar att skaffa dig anhängare, tjäna pengar eller verifiera dig.
  • Se till att din datorprogramvara, inklusive din webbläsare, är uppdaterad med de senaste uppgraderingarna och antivirusprogrammet.
  • Du ansvarar själv för att granska källan till vad som påstås.
  • Låter det för bra för att vara sant – då är det inte sant.

Informera dina barn:

  • Lär barnen att ha ett kritiskt förhållningssätt till det som delas online, och förklara varför det är så viktigt!
  • Var delaktig i barnens användande och ställ frågor om vad som sker på de sociala plattformarna.

Här kan du själv läsa mer om egna råd kring säkerhet på Twitter, numera X:

https://help.twitter.com/en/safety-and-security/account-security-tips

https://help.twitter.com/en/safety-and-security/free-twitter-followers-policy

https://help.twitter.com/en/safety-and-security/helping-with-online-abuse

Hjälp till att sprida informationen

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket
Gör skillnad - Dela din berättelse!
Hjälp oss bekämpa den växande digitala brottsligheten. Gör skillnad och lämna ditt tips till oss. Tillsammans kan vi informera om pågående brottstrender och stoppa bovarna innan de slår till.