Publicerad: 2022-05-31
Senast ändrad: 2024-08-26
Fler tips hittar du längre ned i denna artikel.
Ny teknik. Å ena sidan – underbart.
Å andra sidan, en ständig kamp för att hänga med i utvecklingen, ha koll på säkerhetsrisker och vad du borde göra för att skydda dig, men kanske framför allt – hur. I dag spenderar vi allt större del av både arbetsdagen och fritiden på våra mobiltelefoner och därmed ökar vi även risken för att bli utsatta för cyberattacker.
De flesta av oss an använder antivirusprogram på våra datorer. Men hur skyddar vi våra mobila enheter? Tyvärr slarvas det ofta med detta, trots att våra mobiltelefoner sedan långt tillbaka har gått från något vi bara ringer med till att bli en avancerad dator i fickformat som bär på i princip all vår personliga information.
Denna utveckling är inte enbart av godo.
Parallellt med att mängden olika operativsystem och mobiltelefontillverkare ökat har det i dag blivit allt svårare att som vanlig användare avgöra vad som är normalt och inte när det kommer till hur vår mobil beter sig. Följdfrågan blir naturligtvis: Hur ska du då kunna veta vad du borde reagera på? Här nedan går vi igenom varningssignalerna du inte bör ignorera.
Appar som kraschar eller beter sig konstigt
Hur vet man egentligen vad som är ett vanligt appbeteende och vad som inte är det? Att en app hänger sig och blir seg någon gång ibland betyder inte nödvändigtvis att det är läge att slå på stora trumman, men har du flera appar som plötsligt ständigt kraschar, begär uppdaterings- eller autenticeringstillstånd du inte riktigt förstår bör du vara på din vakt. Likaså om du märker på dataanvändningen att appar dragit orimliga mängder data. Det kan vara indikationer på att du fått skadlig kod installerad som ligger i bakgrunden och använder din data via olika appar.
Ett annat tecken på att allt inte är som det ska är om det plötsligt dyker upp nya appar på din enhet som du inte själv installerat. Har du en känsla av att något inte stämmer på mobilen så kan du börja med ett starta mobilen i så kallat felsäkert läge och se vilka appar som dyker upp. En del skadliga appar är nämligen osynliga när du använder mobilen normalt, har du haft otur och fått en dylik app installerad brukar den dock synas i felsäkert läge och du kan då avinstallera den från mobilen.
Exakt hur du kommer åt felsäkert läge varierar från mobil till mobil. För de flesta brukar det fungera att stänga av mobilen, sätta på den igen och i samband med att du startar den hålla i startknappen oavbrutet samtidigt som du också trycker på volymknappen för att höja volymen.
Din telefon blir kokhet
Är din telefon väldigt varm, nästan så att du bränner dig på den? Har du precis kört videomöte en och en halv timme eller avslutat ett långt samtal är det inte ovanligt att telefonen blir varmare, men om du nästan bränner dig på telefonen kan det vara en indikation på att något är fel. All skadlig kod i dag syftar inte nödvändigtvis till att stjäla dina personuppgifter, en del malware ”nöjer” sig till exempel med att utnyttja din mobiltelefons resurser för att utföra åtgärder i bakgrunden. Är din telefon alltid kokhet, trots att du inte själv använt den - ja, då är det definitivt läge att titta närmare på den.
Märkliga ”fynd” på telefonen
Konstiga samtalsloggar, sms du inte känner igen att du skickat eller nya dokument i arkivet kan vara tecken på att någon hackat din telefon. När internet och virusprogrammen fortfarande var unga betedde de sig lite mer tacksamt och lättupptäckt: lite som bråkiga tonåringar. De dök upp till exempel som dansande stjärnor på din skärm, en bildskärm som låste sig eller med konstiga ljud om virus. Parallellt med att även virus- och malwareprogrammen numera inträtt den aktningsvärde medelåldern förstår de tyvärr att numera föra en betydligt mer tillbakadragen och sofistikerad profil. Den skadliga koden sätter sig fast som ett virus i din mobiltelefon och betraktar och spionerar på dig.
Viruset är dock svår att helt och hållet vädra ut. Genom att noga kontrollera tidskoder och föra lite logg för dig själv över vad du gör på mobilen ökar du också chansen att märka när det är läge att ta tag i problemet.
Popupfönster eller ändringar på din hemskärm
Malware kan också dölja sig bakom märkliga popupfönster på mobilen eller plötsliga ändringar av din hemskärm. Oväntade bokmärken till konstiga sajter som dyker upp är en annan indikation på att något är fel.
Ficklampan och mobilkameran
Händer det att ficklampan tänder sig själv? Går mobilkameran igång trots att du inte rört den? Det kan i värsta fall vara en indikation på att en hackare tagit över mobilkameran och nu spionerar på dig. Har hackaren tagit sig in kan han också stänga av lampan i kameran så att den inte längre lyser, trots att den är på.
Förfrågningar om att logga in
När hackern väl har tagit sig in i din mobil blir nästa logiska steg att försöka ta över dina inloggningar. Är du redan inloggad på dina vanliga mejlkonton, jobbverktyg och sociala medier när det plötsligt börjar dyka upp förfrågningar om att logga in eller uppge lösenord på nytt – se upp. Ofta är det förvisso helt legitima autentiseringsförfrågningar, men det kan också vara ett tecken på att någon därute väldigt gärna vill få dig att uppge dina lösenord. Så kallade app-i-appen-bedrägerier ökar dessvärre och även för den säkerhetsintresserade kan de vara svåra att omgående identifiera.
Blotta tanken på att någon annan har tillgång till din personliga sfär är givetvis otroligt obehaglig. Mitt upp i oron är det lätt att bli lamslagen, men lyckligt finns flera konkreta steg du kan ta för att säkra din telefon och ditt privatliv.
Blotta tanken på att någon annan har tillgång till din personliga sfär är givetvis otroligt obehaglig. Mitt upp i oron är det lätt att bli lamslagen, men lyckligt finns flera konkreta steg du kan ta för att säkra din telefon och ditt privatliv.
Misstänker du att du blivit hackad? Vänta då inte, utan agera direkt via vår guide!
Sist, men inte minst – det finns tyvärr ingen mirakellösning som ger ett hundraprocentigt skydd mot hackare eller virus. Det finns heller inget företag eller antivirusprogram som kan garantera dig det, oavsett hur lockande erbjudanden de än må ha.
Genom att använda sig av antivirus, ett sunt förnuft och en vilja att lära sig om de appar och programvaror du använder ökar du möjligheterna att upptäcka och eliminera hot – innan det är för sent.
Hackad eller inte? Testa din kunskap med några interaktiva frågor från Nätklok.