Länsförsäkringar varnar för bluff-sms .
5 min lästid
Artikel

Så här blir du bestulen på ditt hjärta

Publicerad: 2022-07-25

Senast ändrad: 2023-07-07

... (och dina pengar). Kärleksbombning, catfishing, utpressning och mycket mer. Bedragaren använder sig av en mängd olika metoder – allt för att locka dig att ge ut din privata information eller få tillgång till dina pengar.

Kanske är du en av de miljoner människor som sett Netflix dokumentär “The Tinder Swindler”? En sann berättelse där en israelisk man lurar kvinnor på deras pengar för att finansiera sin egen lyxiga livsstil. I takt med att sociala medier och onlinedejting växer fortsätter romansbedrägerierna tyvärr att utvecklas i både antal och storlek.

The Tinder Swindler på Netflix

The Tinder Swindler på Netflix

Det finns flera olika typer av romansbedrägerier. Alla syftar till att antingen stjäla dina pengar eller din privata information. Bedragarna har inte sällan som strategi att bygga upp en relation till den som blir utsatt för att skapa förtroende, för att senare utnyttja i syfte att komma åt vad de är ute efter.

Bedragaren försöker bygga förtroende. I vissa fall handlar det om att ge råd och tips om aktier för att senare lura den som haft oturen att hamna i bedragarens fälla att ge ut bankdetaljer till falska investeringar. På liknande sätt kan cyberkriminella lura den som blir bedragen att använda falska appar för handel med kryptovalutor. Faktum är att romansbedrägerier har blivit så lukrativt att många cyberkriminella gäng går ihop och arbetar tillsammans för att skörda sina offer.

Tjej som lägger upp sin profil på Tinder

Tjej som lägger upp sin profil på Tinder

Romansbedrägerier har ofta som utgångspunkt att anspela på den utsattes känslor. Om en tillräckligt stark emotionell anknytning har skapats kan en påhittad nödsituation eller katastrof skapa panik hos den bedragne, som i sin tur skickar pengar utan en sekunds tvekan.

Det kan handla om lån till fiktiva medicinska räkningar eller annat som ”hotar” välmåendet hos bedragaren. Även direkt begäran om pengar förekommer, oftast små belopp till en början. Bedragaren betalar ofta tillbaka de första små lånen för att bibehålla förtroendet tills dess att det blir dags att be om en större summa. Därefter kan bedragaren spårlöst försvinna. Den utsatte lämnas sårad över att bli bedragen av någon den litade på och rädd över att kanske aldrig få tillbaka sina pengar.

En frekvent förekommande metod för romansbedrägeri är den så kallade “militär-bluffen”. Bedragaren skapar då en falsk profil med bilder av en soldat och använder sig av militära uttryck, titlar och arméns placeringsområden. Allt för att uppfattas som en regelrätt militär. 

Bedragaren anspelar ofta på sårbarheten av att vara militär och kan be om pengar till mobilkredit för att fortsätta hålla kontakten via telefon. Förfrågningar om små belopp möjliggör för bedragaren att stjäla kortdetaljer eller se om bankkontot är aktivt. Militära lurendrejerier har blivit så vanliga att amerikanska armén har gått ut med egna varningar och tips för hur du ska undvika att bli lurad. Du råds att hålla utkik eftet mejladresser som slutar på “.mil” eftersom alla legitima medlemmar i militären har det.

Ett verkligt exempel på just en militärbluff är en kvinna i Storbritannien som 2019 matchade med en man på Tinder. Vid den här tiden hade hon redan råkat ut för en mängd olika catfishing-bedrägerier och bedragare. Hon kände med andra ord direkt igen signalerna att något inte låg rätt till. Hon bestämde sig dock för att att ha kul och se hur långt bedragaren skulle gå.

Hennes romansbedragare uppgav att han var placerad i Afghanistan men skulle snart få återvända hem till Storbritannien. Ganska snabbt bytte de forum från Tinder till WhatsApp och han bad sin befälhavare om lov att få skicka en video till henne. Hon spelade med och fick snart en video där en soldat sa “hello”. Hon bad honom säga hennes namn för att se om det verkligen var i realtid. Det gjorde han såklart aldrig. Kort därefter bad han om att få låna 20 pund för att fylla på sin telefon och kunna fortsätta hålla kontakt med henne. Här bröt hon kontakten.

Romansbedrägeri

Vilka varningstecken på romansbedrägeri ska du hålla utkik efter?

  • All begäran om pengar. Som tex investeringar, räkningar, lån till fakturor, transportkostnader etc. Att bli ombedd att skicka pengar är ett starkt varningstecken för att du blir utsatt för bedrägeriförsök.
  • Bisarr eller ovanliga berättelser och händelser. Tex allt från historier om olycka, till påståenden om att vara hotad, jagad eller efterlyst av kriminella och att hen behöver hjälp med att komma i säkerhet.
  • Motsägelsefullt eller misstänkt beteende. Tex att bedragaren talar med en dialekt som inte stämmer överens med ursprunget, eller gör många grammatik- och språkfel.
  • Trasiga telefoner och webbkameror. En vanlig ursäkt från bedragare för att slippa visa upp sitt riktiga jag i röst- eller videoformat. Lita inte på någon som endast kommunicerar via sociala medier och mejl.

Det finns alltså flera olika tillvägagångssätt och metoder för romantiska lurendrejerier:

Catfishing: Bedragaren använder stulna eller falska bilder i en dejtingprofil och utger sig för att vara någon annan. Även stulna videos från Facebook, Tiktok eller andra plattformar förekommer vilket kan göra att bedragaren verkar mer trovärdig.

Kärleksbombning (love bombing): Bedragaren visar romantiskt intresse direkt genom att bomba offret med komplimanger och fördelaktigt styra konversationen för att ta reda på värdefull information.

Utpressning: Om bedragaren fått ihop tillräckligt med känslig information om den som blir utsatt  kan hot mot exempelvis familj och vänner sätta press på att betala.

Förflyttning från appen: Dejtingappar är begränsade när det kommer till möjligheten att dela bilder och videos, bedragarna byter därför ofta snabbt till en annan app för att underlätta arbetet.

Romantiska bedrägerier sker oftast bara online idag, men det förekommer också via telefonsamtal. Betalningar på nätet kan ske på många olika sätt; banköverföringar, Swish, presentkort, checkar eller kryptovalutor som Bitcoin. Det krävs dock att bedrägerier som sker via dessa betalsätt måste få pengarna “tvättade” på något vis.

Tvättade pengar går inte att spåra, vilket gör det svårt att bevisa om du blivit bestulen. Transaktioner som du själv har genomfört är svårt att få tillbaka om fallet inte tas upp i domstol. Idag har banker och andra finansiella tjänster till och med börjat skicka ut pushmeddelande precis innan du ska godkänna en betalning, som en påminnelse om att kontrollera risken för bedrägeri, men också för att undanta dem själva ansvaret.

Som alltid när du surfar på nätet gäller det att vara vaksam. Lita inte på främlingar när du vistas på internet, och någon som du känner kan faktiskt vara någon som blivit bestulen på sin identitet (läs mer här om idkapning ). Om en online-investering med löftet om snabbt och fantastiskt resultat låter för bra för att vara sant är det säkert så. Tänk alltid till en extra gång innan du överför pengar. Kolla alltid upp den du pratar med genom genom att undersöka recensioner, appar, mejladresser eller domännamn. Du kan också skaffa dig en objektiv bild av situationen tex genom att be om hjälp från en oberoende person. Men om du upptäcker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri ska du polisanmäla det.

Till dig som har blivit utsatt:

  1. Avbryt genast all kontakt.
  2. Kontakta omedelbart din bank. Om du nyligen fört över pengar finns det fortfarande en chans att banken kan stoppa överföringen, men du måste agera direkt!
  3. Anmäl till polisen. Ring 114 14 eller besök en polisstation och berätta att du är utsatt för ett pågående bedrägeri. Finns dokumentation, bifoga den vid anmälan.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket